lekki, niesłodki tort bezowy - ma jeszcze jedną zaletę - prosty w wykonaniu.
Do zrobienia dobrej bezy potrzebne będzie 6 białek i 1 i 1/3 szklanki cukru plus szczypta soli , cierpliwość i sprawny mikser.
Białka najlepiej wybić poprzedniego dnia i pozostawić na noc bez przykrycia w kuchni. Następnego dnia dodać szczyptę soli i ubijać mikserem do uzyskania gęstej piany. Stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej.
Cukier dodawajcie po 1 łyżce. Ja kręciłam pianę na bezę w sumie godzinę - ale się opłacało.
Piana powinna być gęsta i lśniąca. Teraz rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 - 23 cm. Wykładamy na nie pianę.
Pieczemy przez pierwsze 5-7 minut w temp 180 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około półtorej godziny.
Beza powinna być lekko przyrumieniona i popękana.
Najlepiej pozostawić na noc w piecu. Upieczoną przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Czas na krem.
Potrzebne będzie opakowanie serka mascarpone - 125 gram
lemon curd - zrobiony z tego przepisu . Ja zużyłam cały, który zrobiłam.
śmietana kremówka - 250 ml .
Serek mieszamy z lemon curdem - moim zdaniem więcej lemon curdu załamie smak słodkiej bezy. Śmietanę trzeba ubić - a następnie dodać ją do lemon curdu. Wymieszać. Przełożyć bezę kremem. Na wierzchu kremu poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Przykryć drugim baletem bezy. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem, przybrać truskawkami i miętą albo melisą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz