Do zrobienia tych nieziemsko aksamitnych trufli potrzeba:
2 tabliczki czekolady( 20 dag) o zawartości kakao co najmniej 55% - ja wybieram zawsze 70%
250 ml śmietanki kremówki
5 dag masła
kakao w proszku
opcjonalnie: chilli w proszku, pokruszone pistacje, odrobinę alkoholu.
Śmietanę należy delikatnie podgrzać, ale nie zagotować. Do miseczki połamać czekoladę. Zalać gorącą śmietaną i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę.
Gdy czekolada będzie chłodna dodajemy masło i mieszamy do wchłonięcia.
Miskę trzeba teraz przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W tym czasie można uskutecznić jakąś miłą konwersację przez telefon. Po tym czasie :
na talerz wysypujemy kakao.
Za pomocą małej łyżeczki nabieramy małe porcje masy i obtaczamy w kakao. Przy okazji testujemy. I tutaj przenosimy w fantastyczny świat aksamitnych doznań i aromatów czekoladowych.
Możemy do masy dodać odrobinę proszku chilli - doda truflom kopa. Obtaczać trufle można w kruszonych pistacjach, wiórkach kokosowych czy mielonych orzechach. Ja jednak najbardziej lubię w tym wydaniu klasykę czyli kakao.
To ja się przenoszę do innego, czekoladowego świata....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz