Receptura
przekazywana z pokolenia na pokolenie od 800 lat. Swoimi korzeniami sięga
Florencji - pięknej stolicy Toskanii, malowniczo położonej u stóp Apenin.
Florencja - Ponte Vecchio, most złotników nad rzeką Arno. Powstał w 1345 r. z
kamiennych segmentowych łuków.
Swoją nazwę Florencja
zawdzięcza Juliuszowi Cezarowi, który w 59 roku p.n.e. ustanowił w niej kolonię
dla byłych żołnierzy i nazwał ją Florentina. Założona została przez Etrusków, a
jest teraz prawie czterystu tysięcznym miastem w środkowych Włoszech. Stolica
Toskanii leży nad rzeką Arno u stóp Apenin. Dzięki rządom Medyceuszy
(1512-1737) przeżyła okres największego rozkwitu pod względem gospodarczym i
kulturalnym. Tworzyli tam Leonardo da Vinci i Michał Anioł.
I my właśnie
teraz zamykamy Florencję w słoju wraz z aromatami lata, którymi będziemy rozkoszować się w słotne dni.
A teraz
szybko na targ po truskawki – to ostatnie podrygi truskawkowe.
Zanabywacie
1 kg truskawek
Butelkę słodkiego
( w oryginale) u mnie pół słodkiego białego wina
Litr spirytusu
(95%)
½ kg cukru
(na pół kilograma truskawek) u mnie na kilogram
2 cytryny
2 laski
wanilii
I na deser ½
litra wody mineralnej wcześniej przegotowanej.
Truskawki
myjemy, osuszamy i obrywamy fafoły zielone.
Zalewamy je na około 20 minut ½ litra białego wina (resztę przelewamy do
kieliszka, dodajemy lód, pokrojonego w kostkę arbuza, kilka listków mięty i
raczymy się ).
Po 15
minutach zlewamy wino do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy - do rozpuszczenia
cukru. Jeśli lubicie słodsze nalewki możecie oczywiście dodać cały kilogram
cukru.
Syrop trzeba
przestudzić.
Do czystego
słoja wkładamy truskawki, okrojoną skórkę z cytryny (bez albedo) i pokrojone
laski wanilii. Do syropu dodajemy spirytus i tym zalewamy truskawki. Słój odstawiamy na słoneczny parapet na 3-4
tygodnie, mieszając co dwa dni naczyniem.
Po tym czasie zlewamy płyn znad owoców i
dodajemy do płynu wodę mineralną. Całość filtrujemy do butelek. Możemy użyć
papierowych filtrów do kawy. Odstawiamy na co najmniej miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz