Orzechówka włoska. Różni się od naszej rodzimej. Nastawiamy
ją pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia. Bo z tego okresu potrzebne są nam zielone
włoskie orzechy.
Ale do rzeczy.
25 orzechów
40 dkg cukru (ja dałam mniej (1 i ½ szklanki)
Garść płatków dzikiej róży
Skórka z 1 cytryny
Kawałek kory cynamonu
250 ml spirytusu
250 ml niegazowanej wody
Orzechy wyszorujcie i nakłujcie wykałaczką. Do słoja włóżcie
płatki różane, korę cynamonu i skórkę (może być starta, może być skrojona ).
Z
wody i cukru zagotujcie syrop i zalejcie
nim dobra w słoju. Dodajcie spirytus. I odstawcie na słoneczny parapet na 2
miesiące.
Po tym czasie przefiltrujcie i spożywajcie w razie
konieczności.
Czy spirytus leje się na gorący syrop, czy na zimnący?
OdpowiedzUsuńna ciepły :)
OdpowiedzUsuń