Najpierw nalewacie sobie szklankę cydru i gasicie
pragnienie. Gorąc w końcu.
A potem wyciągacie na blat kuchenny:
2 cebule cukrowe
1 paprykę
Cukinię
4 pomidory
3 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
2 kostki rosołowe
Chilli
Zioła prowansalskie
Poszatkowaną cebulę wrzucacie na patelnię i przesmażacie na
szklisto. Dodajecie pokrojone na kawałki mięso i dusicie.
W międzyczasie
popijacie cydr.
Dorzucacie na patelnię kostki rosołowe. Mieszacie i
podduszacie. Zagotujcie wodę – wrzątek będzie
potrzebny do sparzenia pomidorów. Aby skórka ładnie odchodziła natnijcie
delikatnie pomidora na krzyż i zanurzcie
na 2 minuty we wrzątku. Potem przełóżcie do miski z zimną wodą i po chwili
obierzcie pomidory ze skórki. Pokrójcie je w kostkę i dorzućcie na patelnię.
Do
tego dodajcie pokrojoną w paski paprykę i na końcu cukinię pokrojoną w półtalarki.
Podduście do miękkości i przyprawcie do
smaku wedle uznania.
Możecie podawać z makaronem, bez, z pieczywem. Klasyk zamiast
mięsa kurczaka, ma w swoim składzie kiełbasę
tudzież parówki.
Ja czasami dodaję jeszcze marchewkę pokrojoną w zapałki. Z tej porcji
wyjdzie obiad dla 4 osób i zostanie Wam jeszcze na drugi dzień na
lunchbox do fabryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz