Dla odmiany roladki, ale w innej wersji. Dzisiejszy obiad to: polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami podawane z kurkami w sosie śmietanowym, w tak zwanym towarzystwie makaronu żytniego.
Do wykonania tego smakowitego dania będą potrzebne:
Kurki 200 gram
pojemnik (mały) kwaśnej śmietany
cebula
1-2 ząbki czosnku
natka
kawałek mięsa z polędwicy wieprzowej
makaron
Jak zrobić polędwiczkę - zerknijcie na przepis tutaj: rolada z polędwicy wieprzowej
Nadzienie do tej polędwiczki robi się z kurek obsmażanych na maśle z dodatkiem natki. Tym, nadziewacie rozbitą polędwiczkę.
Zawiniętą obsmażacie na patelni.
I do pieca, zawiniętą w folię aluminiową na około 30 minut.
W tym czasie robicie sos z kurek.
Na maśle obsmażacie cebulę i czosnek.
Dodajecie kurki, oprószacie pieprzem, solą i dusicie około 10 minut.
Wyciągniętą roladę kroicie na plasterki. Układacie na chwilę na patelni (ale nie jest to konieczne).
Kiedy roladki lekko się przyrumienią, zdejmujecie je z patelni i odkładacie pod folię aluminiową, żeby nie przestygły. A do kurek dodajecie natkę pietruszki i śmietanę.
Makaron dochodzi ... Sos również. Plastry roladki czekają. Teraz ostatni sznyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz