Naszła mnie ochota na kawałek mięsa. Ale nie to, żeby tak kawał schabu w panierce.
Postanowiłam zrobić polędwiczkę wieprzową w cieście. Ale zamarzyła mi się jeszcze
polędwiczka nadziewana… na przykład kurkami,
a może szpinakiem, a może pomidorami, a może rukolą?
Do dzieła zatem.
Nalałam sobie kieliszek białego wina i zaczęłam krzątać się
po kuchni.
Potrzebujecie:
polędwiczkę wieprzową (dla 2 osób jedna w zupełności wystarczy) – jedną sporą
ugościcie dodatkowo jeszcze dwie osoby
garść liści szpinaku
2 ząbki czosnku
suszone pomidory w oleju
opakowanie gotowego ciasta drożdżowego ( dzisiaj wersja dla
leniwców)
sałata ( u mnie dębowa – ale rukola będzie się również pięknie z polędwiczką
komponować)
Na zdjęciu są również kurki - bo i wersja z kurkami się pojawi - trochę odmieniona - jutro.
Mięso rozcinacie wzdłuż i delikatnie rozbijacie. Ja mięso nakrywam folią i dopiero potem rozbijam. Oprószacie
solą i świeżo mielonym albo młotkowanym pieprzem.
Odstawiacie mięso na
chwilę i zajmujecie się szpinakiem.
Liście myjecie i osuszacie. Na patelni rozgrzewacie odrobinę oliwy z
oliwek. Dodajecie czosnek i szpinak.
Dusicie około 3 minut.
Na rozbitym kawałku polędwiczki układacie pomidory a na nich
blanszowany szpinak.
Zawijacie i brzeg
spinacie wykałaczką.
Na rozgrzanej oliwie smażycie roladkę dokładnie ze wszystkich stron.
Mięso pięknie się zamknie i sok nie będzie
wyciekał. Ja smażyłam mięso w sumie około 15 minut. Obsmażone mięso dobrze jest
osuszyć na papierowym ręczniku. Wyciągnijcie wykałaczki.
tutaj dla "zmylenia przeciwnika" roladka z kurkami - ale nie miałam zdjęcia z zawijania w ciasto roladki ze szpinakiem. |
Kawałek ciasta
drożdżowego nakłujcie widelcem i ułóżcie na nim mięso. Zawińcie, tak by
łączenie ciasta było na spodzie. Nakłujcie i wstawcie do pieca rozgrzanego do
180⁰
C na około 30 - 40 minut. Możecie posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.
Ja piekłam na blaszce wyłożonej
pergaminem.
Jeśli w trakcie pieczenia będziecie mieli wrażenie , że
wierzch ciasta jest za bardzo przyrumieniony, przykryjcie ciasto folią aluminiową.
W takiej wersji możecie piec dalej.
Proponuję podać polędwiczkę na liściach sałaty z dodatkiem
pomidorów. Do tego kieliszek wytrawnego białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz