niedziela, 12 sierpnia 2012

Ogórki Ewy.


Przepis jest od Ewy Z. , która wyraziła zgodę na podzielenie się nim.

Ogórki według tej receptury robią furorę w Austrii.  I są sprzedawane właśnie pod nazwą „ogórki Ewy”.  Są wyśmienite, nieziemskie, cudowne, pikantne jak cholera i najsmaczniejsze na świecie.
Ja je uwielbiam. I myślę, że Wy również je polubicie. 

Do zrobienia ich potrzebujecie:
2 kg ogórków
4 łyżki soli
Kilogram cukru
Szklankę octu
4 łyżeczki chilli
5 łyżek oleju
Dużą główkę czosnku


Ogórki pokroić w plastry ( ja używam do tego obieraczki do warzyw).  Zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać do ogórków dużą główkę roztartego czosnku i 4 łyżeczki chilli  (ja używam tajskiego chilli w płatkach). Wymieszać.  5 łyżek oleju rozgrzać na patelni tak, by olej zaczął dymić i zalać nim ogórki i wymieszać.


Ze szklanki octu stołowego i kilograma cukru przygotować zalewę. Wrzącą zalać ogórki – wymieszać i odstawić do wystygnięcia.  Jak wystygnie przełożyć do słoików. Nie wekować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz