niedziela, 12 sierpnia 2012

Marmolada z czerwonych pomidorów.


Marmolada jest niesamowita. Wyjątkowa. Smak – trudno określić. Ale zachęcam do przetestowania.


Do przyrządzenia marmolady potrzebujecie :
1 kg dojrzałych pomidorów (obranych, oczyszczonych z nasion i grubo pokrojonych) waga po obraniu i bez pestek
1 kg cukru ( ja wzięłam połowę porcji)
Skórka  i sok z 2 cytryn
1 i ½ łyżeczki kolendry (rozgniecionych)


Pomidory umyjcie. Natnijcie na krzyż i zalejcie wrzątkiem.  
Po około 2 minutach schłodźcie i obierzcie. 


Następnie trzeba pomidory „wyfiletować” czyli oczyścić  z pestek . Pokroić grubo. 


Tak przygotowane wkładamy do garnka i dodać cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryn.


Na wolnym ogniu doprowadzacie do wrzenia i gotujecie 5 minut. Nie zapomnijcie odszumować pojawiającej się piany. 


Dodajcie kolendrę.
Ponownie zagotujcie  doprowadzając do wrzenia  i często mieszając utrzymujcie pomidory w temperaturze wrzenia przez około 30 minut.  


Możecie sprawdzić temperaturę krzepnięcia przy pomocy termometru. Nim włożycie go do masy zanurzcie go na chwilę w gorącej wodzie. Następnie zawieście  na ściance garnka tak, by nie dotykał dna. Temperatura krzepnięcia to 105 C.
Przy pomocy „próby płatkowej” Metalową łyżkę zanurzacie w marmoladzie, wyjmijcie i odwróćcie w taki sposób, by masa spływała z jednego brzegu. Marmolada powinna spadać  płatami a nie kroplami.
Przy pomocy „marszczenia” niewielką ilość gorącego dżemu wlać  na talerzyk i pozostawić do ostygnięcia. Palcem przesuńcie od brzegu  ku środkowi – jeśli będzie się marszczyć – marmolada gotowa.
Przekładacie gorącą do słoików - sterylnych.   Taką marmoladę możecie przechowywać 2 lata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz