czwartek, 16 sierpnia 2012

JARMUŻ , znaczy się Brassica oleracea L. var. sabellica L.




Dzisiaj o jarmużu słów kilka. 

Zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.  Jest bogaty w sole mineralne — wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. 


Dane dla „dietocholików”, czyli wartości odżywcze:

100 gram jarmużu:
Kalorie (Kcal): 52. Dżule (KJ): 218. Węglowodany (g): 7,8.

Witaminy (/100 gram jarmużu):
A1: 14344 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 103,7 mg. E: 2,5 mg.
Minerały (mg/100 gram jarmużu):
Wapń 246. Fosfor: 60. Żelazo: 4,0. Magnez: 24.

A teraz robimy sałaty, nie tylko z jarmużu.





potrzebne będą warzywa ... 

jarmuż, albo mix sałat i jarmuż 
papryki (żółta, czerwona)
cebula sałatkowa
oliwki wszelakiej maści (zielone, czarne, w zalewie z dodatkami, jak dusza zapragnie)
pomidory 
feta, ser kozi (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sos balsamiczny




sałaty drzecie na strzępy, jarmuż też - odrywacie od łodyg. Warzywa kroicie w kostkę, małą, dużą, jak lubicie - mieszacie. Dodajecie trochę oliwy z oliwek, na wierzch sałaty wykładacie pokrojony w kostkę ser, przyozdóbiacie sosem balsamicznym.


A po jarmużowe inspiracje zapraszam na tą stronę:


Wyśmienitym sosem jest do jarmużu mix: majonezu, ketchupu, sosu  worcestershire , cytryny i odrobiny czosnku.

a ja dzisiaj jadłam sałatę z jarmużu i sałat z parowanym kurczakiem i marchewką.... niebo w gębie.


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz