niedziela, 19 sierpnia 2012

faszerowana rolada podawana na żytnim makaronie z sosem kurkowym.


Dla odmiany roladki, ale w innej wersji. Dzisiejszy obiad to: polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami podawane z kurkami w sosie śmietanowym, w tak zwanym towarzystwie makaronu żytniego.
Do wykonania tego smakowitego dania będą potrzebne:

Kurki 200 gram
pojemnik (mały) kwaśnej śmietany
cebula
1-2 ząbki czosnku
natka
kawałek mięsa z polędwicy wieprzowej
makaron

Jak zrobić polędwiczkę - zerknijcie na przepis tutaj: rolada z polędwicy wieprzowej


Nadzienie do tej polędwiczki robi się z kurek obsmażanych na maśle z dodatkiem natki. Tym, nadziewacie rozbitą polędwiczkę.

Zawiniętą obsmażacie na patelni.


I do pieca, zawiniętą w folię aluminiową na około 30 minut.
W tym czasie robicie sos z kurek.


 Na maśle obsmażacie cebulę i czosnek.





Dodajecie kurki, oprószacie pieprzem, solą i dusicie około 10 minut.

Wyciągniętą roladę kroicie na plasterki. Układacie na chwilę na patelni (ale nie jest to konieczne).


Kiedy roladki lekko się przyrumienią, zdejmujecie je z patelni i odkładacie pod folię aluminiową, żeby nie przestygły. A do kurek dodajecie natkę pietruszki i śmietanę.


Makaron dochodzi ... Sos  również. Plastry roladki czekają. Teraz ostatni sznyt.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz