niedziela, 2 października 2011

zupa dyniowa




Idealna na jesienne chłody – rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna czyli zupa krem z dyni.
I przechodzę od razu do konkretów, bo  noc już, a ja muszę  pomalować paznokcie.

Polowanie na:
1 kg dyni
3 cebule
3 ziemniaki
Oliwa z oliwek
Listek laurowy
Świeży imbir (ok.3,5 cm)
Pieprz świeżo mielony
Na rosół: 1 marchewka, pietruszka, ¼ selera, kawałek pora
Gałka muszkatołowa
Śmietana
Chrzan


   I teraz tak… nastawiacie rosół… może być na mięsie, ja zrobiłam na kurze, albo zróbcie sam bulion warzywny. W razie możliwości , nie używajcie vegety, kostek rosołowych – najlepiej niech to będzie rosół tylko z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec gotowania dodajcie świeży imbir. ( Imbir najlepiej obiera się przy pomocy łyżeczki ).



Dynię, ziemniaki i cebulę obieracie i kroicie w kostkę.  Przesmażacie na oliwie.


I dodajecie do Waszego wywaru, z którego wcześniej wyjęliście już mięso , warzywa i imbir. Dodajecie listek laurowy, dosmaczacie pieprzem i gotujecie.
Kiedy warzywa już będą się rozpadać, albo będą bardzo miękkie, dodajcie szczyptę chilli i zmiksujcie.
Podawajcie przyozdabiając świeżo startą gałką muszkatołową, z kleksem śmietany i odrobiną chrzanu.  Możecie też posypać posiekanymi listkami  bazylii, które pięknie komponują się z kolorem zupy i wydobywają cudowny aromat imbiru. Niebo w gębie. Rozgrzewa, pięknie pachnie i jest prosta do zrobienia. A sezon dyniowy w pełni.



4 komentarze:

  1. Widzę że na ostrawo :D a robiłaś na słodko z zacierkami i mleczkiem??? tyż niebo w gębie :DD :*

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm, daj przepis. Brzmi nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle robię wszystko na oko więc:
    Dynia pokrojona do gara, wody tyle żeby miały się w czym rozmiękczyć jak już będe miękka to wodę odlewamy i miksujemy na papaciajkę :) gotujesz mleko dodajesz cukier/fruktozę/inulinę cokolwiek by nabrało słodkości, robisz zacierki :) ja zazwyczaj łączę mąkę z odrobiną wody i się bawię w kulki albo wężyki albo nieforemne coś i dodaję do mleka by się razem gotowało, jak będą zacierki dobre do zjedzenia to dolewasz zmiksowaną dynię(ile chcesz)gotujesz jakieś 5min. i sru do michy wiosło w rękę i.. smacznego :))

    OdpowiedzUsuń