poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ostro, słodko i kwaśno czyli przepis na domowy sos do sajgonek i spring rolls-ów



Do wykonania tego piekielnie dobrego sosu potrzebujecie:

pomarańczę - co najmniej 1 sztukę
limonkę - też jedną sztukę
ocet ryżowy
sos ostrygowy tudzież inny rybny
cukier trzcinowy
imbir utarty
czosnek w ząbek uczesany - jeden, rozgnieciony
papryczkę chilli - sztuk co najmniej 1/2
miód wraz z imbirem albo sam miód
kolendrę w liściach :)



wszystkie składniki do gara ( wyciśnięty sok z limonki, pomarańczy, 3 - 4 łyżki octu ryżowego, cukru do smaku, czosnek, imbir ze 2 łyżeczki, sos ostrygowy - dużo ale bez przegięć i całą resztę. Zagotować - i  gotować chwilę - z 10 minut, mniej więcej. Sos powinien zgęstnieć. Ale bez paniki zawsze można go zaciągnąć delikatnie  skrobią ryżową tudzież ziemniaczaną, jak ktoś ma życzenie.  Dosmaczyć na końcu wedle preferencji. Ja na sam koniec dodałam jeszcze ociupinę startej skórki pomarańczowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz