piątek, 18 stycznia 2013

kurczak w nietypowym sosie czyli dżem wiśniowy, ketchup i majonez


Dzisiaj nietypowe połączenie. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy robiłam  kurczaka według tego przepisu, pochodziłam do niego z pewną dozą nieśmiałości. Niemniej jednak polecam, bo kurczak wychodzi zaskakująco dobry.
Przepis jest prosty.
Krótka przebieżka do sklepu.  Kurczak - w całości, w kawałkach, same udka, co lubicie.Ilość? Dowolna, ile zjecie. Kupujecie.
Do tego kupujecie majonez (proponuję odtłuszczony - najlepszy jest Hellmansa, Kielecki, choć sam w sobie wyśmienity, do tego dania  jest zbyt tłusty) ketchup - Heinz na przykład i niesłodzony bądź niskosłodzony dżem wiśniowy. Najlepszy taki z kawałkami wiśni.
Kurczaka myjecie, osuszacie, lekko solicie. W misce mieszacie w równych ilościach: majonez, ketchup i dżem. Kurczaka przekładacie do żaroodpornego naczynia i zalewacie otrzymanym sosem. Dokładnie obtoczcie kawałki kurczaka.
Wstawiacie do pieca, rozgrzanego na 180 stopni. W zależności od tego, ile macie kurczaka i jak duże jego kawałki, tyle pieczecie.
Wyśmienicie smakuje podawany z ryżem albo z soczewicą.
Do tego trochę zieleniny - u mnie rukola w sosie z oleju z prażonych orzechów włoskich z odrobiną  soku malinowego i octu balsamicznego z dodatkiem 1 ząbka czosnku.
Zachęcam do przetestowania - możecie zrobić też wersję z dżemem morelowym, choć wiśniowy, moim zdaniem jest lepszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz