niedziela, 10 lutego 2013

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów.



  

Uwielbiam  tą zupę.  Jest pożywna , smaczna i delikatnie rozgrzewa zmysły.  Ma jeszcze jedną dodatkową zaletę – jej przygotowanie zajmie Wam nie dłużej niż  40 minut.  



Zaopatrzeni w czerwoną soczewicę,  dorzucacie do koszyka 2 ziemniaki, 1 marchewkę, zapuszkowane pomidory w całości, cebulę.  Do tego przygotowujecie ziele angielskie, liść laurowy, 2 -3 listki kaffiru, lionkę, świeży imbir, ziarna kolendry, opcjonalnie kilka ziaren kardamonu, chilli w płatkach i cynamon.


Do garnka wlewacie wodę (1l.), lekko solicie, wrzucacie liście laurowe, ziele angielskie, kaffir (możecie też użyć  przygotowany wcześniej bulion). Wrzucacie pokrojone ziemniaki, obrany, pocięty na kilka kawałków imbir  i pokrojoną w plastry marchewkę. 





Cebulę kroicie i przesmażacie na oliwie.  Po 10 minutach gotowania ziemniaków dodajecie  do garnka cebulę. 



Soczewicę wrzucacie na sito i płuczecie. Na tą ilość potrzeba ¾ szklanki soczewicy. Wrzucacie soczewicę do  wywaru i gotujecie kolejne 10 – 15 minut.  



Kiedy soczewica jest już miękka dodajecie pomidory – zagotowujecie. Dodajecie kilka ziarenek kardamonu, jeśli lubicie.  



Całość miksujecie i doprawiacie delikatnie sokiem z limonki. Przed blendowaniem wyjmujecie i wyrzucacie, imbir, liście, ziele angielskie.



Podajecie wedle uznania z natką, z posiekaną  świeżą kolendrą, z chilli.
Dla  lubiących eksperymenty polecam dodanie odrobiny cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz