poniedziałek, 11 lutego 2013

śmietankowo-cynamonowa rozpusta





Nie do końca słodkie, ale za to  mocno śmietankowe i maślane ciasteczka.  W samym cieście nie ma ni krzty cukru – dlatego można je przyrządzić w wersji wytrawnej z solą i na przykład suszonym kwiatem lawendy albo rozmarynem.


Do upieczenia 130 sztuk ciasteczek ( w zależności od wielkości foremki)  potrzebujecie:
1 i ½ szkl. mąki
1 jajko
Szczyptę soli
250 gram masła
5 łyżek kwaśnej śmietany
Do wersji na słodko  ½ łyżeczki mielonego cynamonu do ciasta


Zagniatacie ciasto ze wszystkich składników. Pamiętajcie, że do ciasta wykorzystujemy tylko żółtko, białko przyda się do smarowania ciasteczek. 


Możecie  włożyć je na godzinę do lodówki żeby odpoczęło.

 
Rozwałkowujecie dość grubo i wykrawacie ciasteczka. 


Układacie na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia .


Każde ciasteczko smarujecie białkiem i obsypujecie cukrem. Możecie też użyć cukru pomieszanego z cynamonem. Pieczecie w rozgrzanym do 180  stopni piecu przez około 20 minut.
Ciasteczka są bardzo fajne – troszkę przypominają ciasteczka z ciasta francuskiego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz