środa, 31 sierpnia 2011

Nektarynkowe róże



Potrzeba upolować:
Ciasto francuskie 1 op. ( kto chce może sam je zrobić)
Nektarynki ( w zależności, jak cienko pokroicie na plastry, ok. 8 szt.) – co zostanie można schrupać ;)
Cukier waniliowy ( jeśli go sami zrobicie), a wanilinowy, jeśli kupny
Do lepienia może się przydać rozbełtane żółtko.
Do tego
Forma do muffinów i papilotki.
Powinno wyjść sztuk 12.

nektarynki należy umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę i kroimy na paski o szer. 3 cm , długie przez całość ciasta. (ok. 20 cm).  Na  paskach układamy nektarynki  ok. 6 – 7 plasterków(na zakładkę) i posypujemy cukrem wanilinowym. Zwijamy delikatnie, zlepiając, a jeśli jest taka konieczność smarujemy żółtkiem krawędzie. Układamy w formie do muffinów wyłożonych papilotkami i do pieca na „3 zdrowaśki”, znaczy się na 15 minut w temp. 200 stopni. 


Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smaczności.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz