piątek, 9 grudnia 2011

Pierniczki – aromatyczne, cudne, miękkie …




Późna pora już.  Obiecałam jednak przepis, więc kurc galopką bardzo proszę.
Idziemy do sklepu i tam wkładamy do koszyka:
Kilogram mąki  typ 650  ( warto w tym celu przelecieć się do Lidla – tylko tam znalazłam mąkę 650 – a zrobiłam rundę honorową po osiedlowych, po hiper i super)
250 ml wody (to akurat niekoniecznie ze sklepu)
30 dkg cukru
25 dkg masła
½ kg miodu (najlepiej gryczanego)
3 jaja
2 czubate łyżeczki sody
2 przyprawy do pierników
Opakowanie zmielonych orzechów laskowych albo innych
Orzechy włoskie, migdały



Działamy:
Odkładacie 20 dkg mąki na bok i mieszacie z przyprawą do piernika (mąkę przesiejcie) i sodą.

Wodę +cukier + miód – podgrzewacie do zagotowania do około 70 stopni. Możecie to robić w wodnej kąpieli, albo perfidnie w garze. 
   

Jak macie termometr np. do robienia odpowiedniego mleka do kawy, użyjcie go w celu sprawdzenia temperatury. Na zdjęciu termometr w F



Wrzącą miksturę wlewacie do 80 dkg wcześniej przesianej mąki i mieszacie do połączenia – niech stygnie. Ja robiłam to w mikserze kitchen aid.



Jak masa już wystygnie dodajecie do niej  masło ( w temp. pokojowej) jaja i 20 dkg  mąki z przyprawą do pierników i wyrabiacie. Hak, kitchen aid , moc i jedziecie.



Tak cudnie wyrobione, gładkie i pachnące oszałamiająco odstawiacie na 2-3 dni w zimne miejsce. Niech sobie ciasto pracuje.



A potem to już tylko pieczenie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z ciasta formujcie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. 
Ciasto jest trochę klejące – więc kulki obtaczałam w mielonych orzechach. Pamiętajcie, by układać kulki w 2- 3 cm odstępach – ciasto wyrasta.  Na wierzch każdej kulki układacie połówkę orzecha włoskiego, albo migdała i delikatnie spłaszczacie. 



I do pieca na 170 stopni na około 18 minut. Pilnujcie czasu, bo Wam zugle wyjdą.
Z tej porcji powinniście zaopiekować co najmniej 100 sztuk tych pierniczków. Wystudzone do puszki niech sobie dojrzewają. Smakiem i konsystencją przypominają „katarzynki” . Są nieziemskie, rajskie, boskie, wspaniałe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz