wtorek, 6 grudnia 2011

Pyszne sucharki z orzechami laskowymi




Polowanko na:
3 białka z dużych jaj
10 dkg cukru
10 dkg mąki tortowej
10 dkg orzechów laskowych
Ew. zapach waniliowy

Białka ubić na pianę z cukrem. Wcześniej możecie dodać szczyptę soli.   




Jak już piana jest gęsta, biała i kremowa dodajecie delikatnie przesiewaną przez sito mąkę i mieszacie bardzo delikatnie łyżką. 



Na samym końcu dodajecie orzechy.



Keksówkę tudzież ćwibakówkę wysmarujcie delikatnie masłem i wysypcie zmielonymi orzechami. Wylejcie waszą masę  i do pieca rozgrzanego do  160 stopni . I niech sobie  tym piecu kwitnie 45 minut. 



Jak ciasto odstaje od ścianek – gotowe.  Teraz studzicie na kratce i przestudzone zawijacie w folię spożywczą i na 2 dni zapominacie o nim. 



Po tym czasie ostrzycie nóż – ma być jak brzytwa. I tniecie wasze ciasto na cieniutkie plasterki. 




Układacie je na papierze do pieczenia i suszycie w piekarniku  (`150 stopni ok., 10 minut) pilnujcie, żeby nie spalić. Wystudzone plasterki chowacie do słoja albo puchy i delektujecie się do kawy .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz