niedziela, 4 grudnia 2011

Piernikowy czas - już najwyższy czas



To już najwyższa pora na piernikowanie. Właśnie kompletuję składniki. A później przepis.
Razem ze mną możecie zapolować na:
  1. 140 gram cukru pudru
  2. 60 gram masła
  3. 2 jaja
  4. 100 gram miodu (gryczany będzie najlepszy)
  5. 400 gram mąki (typu 650 - ważne - to mąka przeznaczona do wypieku bułek, pierników, pierniczków - gwarantuje piękne lśniące, skórzane ciasto nie przyklejające się do dłoni)*
  6. 2 łyżki kakao
  7. przyprawa do piernika
  8. łyżeczka sody



*Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.

2 komentarze:

  1. Magda, czy moglabys przeliczyc mi gramy na szklanki pliz? Nie mam zadnej wagi, wiec uncje tez mi nic nie daja. Moze byc na podwojna lub potrojna porcja, jesli to robi sens. Bede dzwieczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. tu przelicznik:
    http://www.kuchnia.tv/kuchnia_kalkulator-wag-i-miar.html

    OdpowiedzUsuń