niedziela, 15 lipca 2012

Nalewka Nocino z Parmy






Orzechówka włoska. Różni się od naszej rodzimej. Nastawiamy ją pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia. Bo z tego okresu potrzebne są nam zielone włoskie orzechy.

Ale do rzeczy.
25 orzechów
40 dkg cukru (ja dałam mniej (1 i ½ szklanki)
Garść płatków dzikiej róży
Skórka z 1 cytryny
Kawałek kory cynamonu
250 ml spirytusu
250 ml niegazowanej wody



Orzechy wyszorujcie i nakłujcie wykałaczką. Do słoja włóżcie płatki różane, korę cynamonu i skórkę (może być starta, może być skrojona ). 



Z wody i cukru  zagotujcie syrop i zalejcie nim dobra w słoju. Dodajcie spirytus. I odstawcie na słoneczny parapet na 2 miesiące.


Po tym czasie przefiltrujcie i spożywajcie w razie konieczności.









2 komentarze: